Quinoa Oh Quinoa!
First time cuba masak quinoa memang fail. Jadi keras dan pahit. Then terus simpan quinoa tu jauh-jauh dalam almari. Masa kemas-kemas pantry rumah nampak bekas quinoa tuh, nak buang sayang pulak sebab agak mahal harga sepeket. So dengan gigihnya lepas tu meng"google" macam mana nak masak quinoa so that jadi sedap.
Rupanya nak masak quinoa ni ada sukatan dia. Setiap 1 cawan quinoa + 2 cawan air. Masak quinoa ni selama 20 menet bertutup dan jangan nak jenguk2. Lepas 20 minit, tutup api dan biar 5 menet. Lepas tu bole la gores2 dengan garpu bg lagi gebu.
Quinoa ni kalau masak 1 cawan bole dapat 3 cawan bila dah masak. Selalunya aku akan masak banyak2 lepas tu simpan dalam bekas tertutup dalam fridge. Bila nak makan, panaskan saja pakai microwave. InsyaAllah memang akan stay gebu everytime perangat.
Kalau nak tubuh badan yang sihat dan langsing silalah consume quinoa ni. Rasa dia macam kacang2 tp lembut. Kaya dengan protein dan sangat mengenyangkan.
Resipi Quinoa dengan Grilled Chicken
Quinoa
1 Cawan quinoa
2 Cawan air
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 batang cili kering
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil garam
1 sudu stok pati ayam maggi
Grilled Chicken
2 ketol ayam bahagian dada
1 sudu besar cayenne pepper
1/2 sudu kecil lada hitam
Sedikit garam
Cara-cara
1. Panaskan 2 sudu minyak dalam periuk. Masukkan bawang putih yang diketuk dan dicincang dan cili kering. Masak dengan api perlahan. (Jangan masak sampai bawang putih jadi perang).
2. Bila bawang putih tu nampak lembut, masukkan serbuk ketumbar, jintan putih dan jintan manis. Tumis sekejap sampai naik bau.
3. Masukkan quinoa dan kacau sebentar. Masukkan air dan biarkan mendidih. Bila mendidih, perlahankan api paling kecil dan tutup dengan penutup periuk selama 20 minit.
4. Bila dah 20 minit, tutup api dan biarkan 5 minit dalam periuk. Lepas tu bolehla gores2 dengan garfu untuk bagi gebu.
Untuk grilled chicken, perapkan ayam dengan cayenne pepper, lada hitam dan garam selama 15 minit.
Panaskan pan leper, letakkan minyak 2 sudu dan letak ayam. Balik-balikkan ayam bila dah perang. Nak sedap lagi, masukkan 3 ulas bawang putih sekali dgn ayam tuh. ( tak payah peel bawang putih..letakkan seketol2).
No comments:
Post a Comment