Kali ni resipi yang nak dishare ni aku dah banyak kali buat try and error dan dah google and try banyak resipi Aglio Olio. Aglio Olio ni bermaksud Oil and Garlic. Kalau betol2 resipi org Italy diorang hanya letak Olive Oil, bawang putih and pasta. Aku suka masak pasta ni sebab senang dan pasta ni one of my husband favourite.
Resipi ni kalau tak nak pedas, tak payah masukkan cili padi.
Air rebusan spagetti jangan dibuang. Air rebusan spagetti ni masa menggoreng masukkan dalam 2-3 senduk, nnt kuah2 spagetti tu akan berpalit di spagetti. Lagi sedap.
![]() |
Spicy Aglio Olio |
Bahan- Bahan (Serving : 2)
1/2 paket Spagetti
3 Sudu besar Olive Oil (Kalau tak ada pakai je minyak masak biasa)
2 Ulas Bawang Putih
1 batang cili padi (dihiris - kalau xnak pedas jangan letak)
1/2 biji Capsicum kuning
20 biji cherry tomato (kalau suka masam lagi, letak banyak)
1/2 biji lemon
Daun Basil
Dry Italian Herb (pakai jenama McCormick)
Daun Pasli
Lada hitam
Garam
Parmesan cheese
Cara-Cara
1. Didihkan satu jug air dengan 2 sudu kecil garam (Air mesti masin macam air laut). Bila air mula menggelegak, masukkan spagetti. Rebus sampai almost masak, (Jangan terlampau masak sebab nanti kita nak goreng pulak dalam kuali. Bila dah siap toskan, air rebusan Spagetti jangan dibuang.
2. Panaskan Olive Oil dalam kuali. Masukkan bawang putih, cili padi, capsicum dan tomato. Gorengkan sekejap sehingga tomato kecut sedikit.
3. Masukkan spagetti dan 3 senduk air rebusan spagetti tadi. Kacau dan perasakan dengan lada hitam dan garam. (Hati-hati letak garam sebab air spagetti dah masin.)
4. Perahkan lemon dan masukkan daun basil, dry italian herb dan daun pasli akhir sekali.
5. Siap dimakan. Taburkan parmesan cheese sedikit sebelum makan.
BON APETITE!
No comments:
Post a Comment